Vanaf 4 februari te zien bij IROK Panningen | Daniloff en Chernykh

alexander daniloff collage small

In 1995 was het voor het eerst dat de werken van Alexander Daniloff (destijds woonachtig in Rusland) werden geëxposeerd door IROK – in de toenmalige nevenvestiging Gasthuisstraat te Venlo.

Mythologische verhalen vertaald met olieverf op dikke linnen doeken door een meesterlijke schilder. Het viel de voorbijgangers op dat er bijzondere kunst werd getoond, vrij snel vonden we er een mooi publiek voor. De start van een samenwerking die tot op heden voortduurt en waaraan kunstenaar en wij als galeriehouders enorm veel plezier beleven.

Alexander tipte ons eind jaren 90 op het werk van zijn studiegenoot en vriend Oleg Chernykh. Totaal ander soort werk. Oleg stuurde ons boekjes en foto’s op. We wisten in eerste instantie niet of we het nu wel of niet zagen zitten. Maar de afbeeldingen werden interessanter, naarmate we ze opnieuw bekeken. Zijn werk liet ons niet los dus in 2000 toonden we voor het voor t eerst. Ook met Oleg werken we tot op vandaag prettig samen.

1995 – 2015 samenwerking met kunstschilder A. Daniloff & Oleg Chernykh – oorlog en migratie. Bewogen geschiedenis & vriendschap. Alexander Daniloff emigreerde reeds lange tijd geleden van Rusland naar Italië – hij wilde tussen de historie van zijn grote voorbeelden leven. De onderwerpen en kleuren van deze kunstenaar veranderde door de jaren heen, door zijn nieuwe woonomgeving.

Oleg Chernykh is een wereldburger – door werk en reizen verbleef hij in zijn leven langere periodes over heel de wereld. Zijn thuis was tot voor kort Donetsk. Voordat de media ons in Nederland lieten zien wat er aan de hand was in Oekraïne, mailde Oleg verontrust de foto’s door van de dreiging van Rusland. Uiteindelijk vluchtte hij met zijn gezin naar Kiev. Op dit moment hoopt Oleg in Sofia een nieuw bestaan op te bouwen. De traumatische gebeurtenissen vertaalde hij in de tussentijd op het doek en papier. Heel bijzonder om deze werken al zo snel bij ons in de galerie te kunnen tonen.

Het is nu eind 2015, de samenwerking en vriendschap tussen ons allen gaan we vieren. Een mooie selectie werken van beide kunstenaars wordt tentoongesteld vanaf 27 december t/m 27 februari  in galerie IROK Horst & Panningen

 

WELKOM