2 april 11-16 h. nieuwe expositie AMER & WADHAH kunstenaarsvrienden

welkom zondag 2 april 11.00-16.00 uur

Galerie IROK HORST

E X P O S I T I  E

van twee bijzondere kunstenaarsvrienden

Amer Bader (1975) is een Irakese kunstenaar. (Bachelor Institute of Fine Arts Bagdad 2001). Hij woonde en werkte o.a. in Jordanië en Syrië. In 2010 kwam hij op uitnodiging naar Nederland. Amer Bader haalt zijn inspiratie uit het dagelijkse leven op het platteland. De huidige maatschappelijke onrust en vluchtelingenproblematiek zijn voor hem ook belangrijke thema’s. Hij schildert abstract figuratief soms impressionistisch soms expressief, met felle kleuren en diep inlevingsvermogen. Amer Bader woont en werkt nu in regio Tilburg. Hij staat ingeschreven bij het Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie, het mondiale kenniscentrum en het centrale steunpunt voor de bestudering van de Nederlandse kunst in internationale context.

Amer Bader toont zich een gevoelig kunstenaar, vervuld van liefde voor Irak, zijn land van herkomst. Hij schildert vaak mooie en gelukkige herinneringen, krachtig en met warmte weergegeven. Het zijn beelden van een tijd en een wereld die niet meer bestaan.  Verf brengt hij in verschillende lagen dik op, met spatel of kwast, waardoor een plastisch effect ontstaat. Hij toont een sterk gevoel voor verhoudingen en kleur. Die kleuren, helder en vaak onvermengd, geven een fris beeld. Het werk vernieuwt zich vanuit het nieuwe Hollandse licht en het is onderweg, zoals Amer dat zelf is.

Wadhah Mahdi (1974) is eveneens afgestudeerd aan ‘Institute of Fine Arts’ in 1996 en aansluitend aan de universiteit voor schone kunsten in 2000. Zijn schilderijen zijn verhalend. Herkenbare situaties uit het dagelijks leven en niet zelden met kinderen in de hoofdrol.  Hij schildert met een wollige toets in een rijk en warm kleurenpalet. Zijn CV is indrukwekkend te noemen met veel internationale exposities en ontvangen prijzen o.a. in USA/Canada/Europa en veel Arabische Landen. Natuurlijk is bij Wadhah de oorlog ook een groot thema. Wie hem volgt op FB ziet mooie schilderijen van schrijnende oorlogssituaties voorbijkomen.

Naast het uitdrukken van de met oorlog samenhangende situaties lijkt het erop dat deze twee kunstenaars ons toch vooral de schoonheid en liefde willen tonen.

&

Dan tonen we u ook nog een geheel nieuwe collectie van de kunstenaar Slava Posudevsky (1963)
Deze kunstenaar werd in Oekraïne geboren en via vele omzwervingen woont en werkt Slava als zelfstandig kunstenaar in Praag. Welkom in zijn humorvolle fantasiewereld.